Tuesday 26 March 2013

RESIPI RUMPAI LAUT (PURE MARRINE COLLEGEN)

RUMPAI LAUT ASLI DARI SEMPORNA, SABAH
Ramai yang tidak berapa pasti dengan rumpai laut ni...ade yang was was nak cube untuk makan, terpikir pula sejenis haiwan laut ka? buley di makan ka? tak beacun ka dan macam2 lagi la dalam pemikiran kita ni....rasanya semua kita pernah makan agar-agar kan? betul tak. ingat kalau nak buat agar-agar kena la beli agar-agar dulu...dalam bentuk yang dikeringkan atau bentuk serbuk...tahu tak agar-agar tu bahan asasnya ialah rumpai laut ? tak percaya kan...
Memang rumpai laut ni sejenis tumbuhan di perairan kepulauan Semporna Sabah, saya ada ramai kawan dari Sabah, saya memang kagum dengan kehalusan kulit kawan saya...pernah juga seorang rakan lelaki bercerita tentang rumpai laut ni tapi tak dapat nak membayangkan rupa & rasa.(time tu rumpai laut blom dikomersialkan lagi, hanya menjadi santapan tempatan di Sabah)
Di Korea & Jepun juga femes dengan rumpai laut yang hidup segar bugar di perairan laut di negara mereka.Di Sabah juga ada jenis rumpai laut yang hidup segar iaitu yang sedang femes sekarang ni . Yang selalu di promosikan di FB tuuu...terdapat pelbagai warna rumpai laut ni,Semuanya warna asli .

Saya syorkan mulai sekarang kita kena obses tentang resipi yang buley dibuat dari hasil rumpai laut ni...OBSES canteq so kene makan makanan yang tinggi nilai protin nya.Sumber protin yang tinggi dapat mengekalkan keremajaan kulit.

Selamat memcuba !!!



(photo sumber google)


RESEPI ~ Kerabu Rumpai Laut #1

Bahan-bahan :
Rumpai laut
kacang tanah
cili padi
cili merah
bawah merah
mangga muda or betik muda
limau nipis
garam, gula, serbuk perasa
lada sulah
sos ikan

Cara-cara :
1. Pastikan rumpai laut dibasuh bersih-bersih dan direndam semalaman ya, kemudian rendam dengan air asam jawa.
2. Semua bahan dipotong halus2 dan digaul semua sekali.
3. Rumpai laut tu dikeluarkan dari air asam jawa, pastu dibasuh dan dipotong




(photo sumber google)


RESEPI ~ Kerabu Rumpai Laut # 2

Bahan-bahan :
Rumpai laut
kacang panjang
cili padi
cili merah
bawah merah
serai
bunga kantan
limau nipis
garam, gula, serbuk perasa
lada sulah
sotong rebus
sos ikan

Cara-cara :
1. Pastikan rumpai laut dibasuh bersih-bersih dan direndam semalaman ya, kemudian rendam dengan air asam jawa.
2. Semua bahan dipotong halus2 dan digaul semua sekali.
3. Rumpai laut tu dikeluarkan dari air asam jawa, pastu dibasuh dan dipotong



Jenis rumpai laut ada 3  iaitu purple (gred AAA), kuning (gred AA) hijau (gread AAAA)

Warna yang femes is kuning & purpel , hijau agak mahal.Ini adalah WARNA ASLI, bukan guna pencelup warna !!
Rumpai laut sangat sedap dimakan dibuat hidangan kerabu, baik untuk kesihatan juga.Bagi sesiapa yang rasa leceh utk rebus PMC, boleh la Dian sarankan minum BB PLUS KOLLEGEN, sedap rasa blackcurrent.
Ada sesipa berminat untuk order RAW PURE MAARINE COLLEGEN can get it from me .


Sebut Harga for PMC , harga termasuk POS kecuali Sabah & Sarawak tambah RM5
Gred AAA (purple ) 1 kg 55
Gred AA (kuning ) 1 kg 55

BB PLUS COLLEGEN (PROSESES COLLEGEN DRINK)

1 KOTAK =20 SACHET RM180
BELIAN 4 KOTAK DAPAT 1 FREE SHAKER
UNTUK DAPATKAN HARGA AHLI RM150 SEKOTAK ,CALL OR WHTSAPP ME OKE

HOW TO CONTACT ME, DIAN SELALU ADA KAT FESBUK YER
HP :018-3238830
Email : dianaraquie.blogspot.com




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...